PEȘTELE


1. Ce fel de pește putem da pisicilor?

2. Ce prevenim sau ce evitam?


De ce introducem peștele în alimentația pisicilor?

Cred că de multe ori ați fost sfătuiți să oferiți un meniu diversificat, cu mai mult de două proteine animale.

Căutăm să cumpărăm pește sălbatic, crescut liber, pentru un adaos de omega 3, esențial și extrem de important pentru blanoșii noștri, fie ei câini, sau pisici. Acest ulei face minuni cu blana animalelor, o păstrează bogata și lucioasă.

   Așadat, ce pește alegem?

Este recomandat să procurăm pești mici, uleioși, pentru că au un raport bun omega/metale grele.

Este totuși nevoie de pește în fiecare zi?

Dacă avem acces la carne de la animale care pasc iarba verde, vom beneficia de omega 3 suficient, ca să putem renunța la carnea de pește. Alternativ, putem folosi capsule de ulei de pește și vitamina D.





Ce prevenim sau ce evităm?

Tiaminaza, paraziții și metalele grele, sunt problemele de care ne putem lovi.

Tiaminaza, enzima inhibatoare de tiamină, pe care o găsim în multe specii de pește crud, poate duce la deficiența vitaminei B1, și în final, la probleme neurologice. Suplimentul nu va fi afectat. Putem adăuga și drojdie de bere inactivă. Eu folosesc drojdie Lunderland.

Linkuri produse:

•drojdie de bere inactivă

https://www.amazon.com/Foods-Alive-Nutritional-Vegetarian-Support/dp/B007UZ5LQG/ref=mp_s_a_1_16?crid=2DUHNXJ9MC8ZX&keywords=brewers+yeast+lunderland&qid=1677785361&sprefix=brewers+yeast+lunderland+%2Caps%2C260&sr=8-16

https://amzn.eu/d/dH5VD4V

Mercurul este o alta grijă principala a stăpânilor de animale, care folosesc dietele precum barf, prey model, sau combinații asemănătoare. Sardinele, heringul, somonul salbatic, eglefinul de Atlantic, codul negru, păstrăvul, macroul de Nord Atlantic, creveții conțin mai puțin mercur. Evitați king macrou, tonul, bibanul de mare, chilean,

Paraziții

Conform normelor UE, orice pește care va fi consumat crud, trebuie congelat, pentru a preveni infestația cu paraziți (anisakis, de exemplu).

Congelarea se face:

•la -20°C: timp de cel puțin 24 de ore;

•la -35°C: timp de cel puțin 15 ore;

•la -18°C într-un congelator obișnuit, timp de cel puțin 7 zile.

Cu cât temperatura de congelare este mai mare, cu atât calitatea cărnii este păstrată mai bine.


Ce cantități este bine să oferim zilnic?

După cum v-am obișnuit deja, evităm calcularea procentuală. Asta pentru că pisicile, ca și câinii, au nevoi individuale. Prefer să calculez cu precizie necesarul grăsimilor, a proteinelor și a carbohidraților. Hrănirea pisicilor cu o cantitate mare de pește o dată, poate duce la hiperlipidoză hepatică și încărcarea ficatului cu doze mari de metale grele, ceea ce dorim să evităm. Cantitățile nu depășesc 15 grame de pește, de obicei 5-10 grame sunt suficiente, pentru a completa perfect raportul omega 6 (bogat în sursele de carne macră) ai raportul omega 3 (10:1).

SURSE:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6611746/

Next
Next

TRANZIȚIA PISICILOR DE LA BOABE LA BARF